Welke architectuur mag niet ontbreken op het Festival van de architectuur 2019?

comment 0
EVENTS, EXHIBITIONS

Oproep voor master- of doctoraatstudenten.

Het Vlaams Architectuurinstituut wilt jouw mening! Welke architect of welk gebouw draag jij hoog in het vaandel en mag daarom absoluut niet ontbreken op een festival volledig gewijd aan architectuur? Sluit je aan bij het F/a Curatorenteam en bepaal zelf het architectuuraanbod van de tweede editie van het Festival van de architectuur.

Festival van de architectuur
Het Festival van de architectuur is een meerdaags interdisciplinair evenement dat inzoomt op het belang van architectuur voor een goed ontworpen leefomgeving. We nodigen niet alleen ontwerpers, maar ook kunstenaars en gebruikers uit om hun interpretatie en ervaring over architectuur te delen. Met het festival biedt het Vlaams Architectuurinstituut een platform voor kruisbestuiving, waarop al deze actoren elkaar ontmoeten. Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet? Bekijk hier het programma van het F/a 2017.

In 2019 strijkt het Festival van de architectuur neer in Gent, met als uitvalsbasis Kunstencentrum Vooruit. Doorheen de week stelt stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele zijn vijf bouwmeesterkamers voor. Vanaf donderdag palmen we de stad in met uitdagende workshops, boeiende lezingen en intrigerende voorstellingen. Het centrale thema, verdichting, loopt als een rode draad doorheen het programma en maakt van het gevarieerde aanbod een coherent geheel.

F/a Curatorenteam
Naar goede gewoonte openen we de laatste zondag van het festival over heel Vlaanderen en Brussel de deuren van opmerkelijke gebouwen en boeiende ontwerpbureaus. En daarvoor hebben we jou nodig! Net als de vorige editie bieden we studenten de kans om de selectie van gebouwen en ontwerpers te maken. Met jullie verlanglijsten gaan we samen aan de slag. Boeiende discussies leiden tot een shortlist van gebouwen en ontwerpbureaus die we voorstellen aan het brede publiek via de website, het F/a-magazine en natuurlijk tijdens het festival zelf. Denk je meteen aan een gebouw of een ontwerpbureau dat niet mag ontbreken? Dan ben jij de persoon die we zoeken.

Als deelnemer ben je nauw betrokken bij de voorbereiding van het F/a. Je werkt samen met het team van het Vlaams Architectuurinstituut aan een selectie van gebouwen en krijgt de kans om deze architectuurparels te bezoeken. Tijdens de voorbereiding sta je in direct contact met de ontwerpers. Een vooraanstaande architectuurcriticus toont je tijdens een workshop de tips en tricks van het vak. Met deze kennis ga je aan de slag en schrijf je over jouw favoriete gebouwen een tekst voor het brede publiek. Deze teksten verspreiden we via de website, het F/a-magazine en in het gebouw zelf. Je krijgt de kans een blogbericht te schrijven voor De Gazet, waarin eerder al Sven Gatz, Christian Rapp, Lieven De Cauter en Marc Dubois hun mening deelden. Uiteraard vermelden we je naam in de communicatie rond het Festival van de architectuur. Tijdens het Festival van de architectuur heb je gratis toegang tot alle activiteiten.

Wat wordt er van jou verwacht?

• Je bent een master- of doctoraatstudent in het academiejaar 2018-2019.
• Je kan tijd vrijmaken tussen oktober 2018 en juli 2019 voor de workshops, selectie, het bezoeken van de gebouwen en het schrijven van de teksten. Uiteraard houden we in de planning rekening met examenperiodes.
• Je kan zelfstandig werken en komt deadlines na.
• Je bent bereid promotiemateriaal te verspreiden in jouw regio.
• Op zondag 29/09/2019 ben je aanwezig als host in een van de gebouwen.

Geïnteresseerd?
Bezorg ten laatste 18/06/2018 een korte tekst (max. 1 pagina) waarin je jezelf voorstelt en je motivatie voor het project toelicht via rosan.meijer@vai.be. Vermeld hierin ook je contactgegevens (gsmnummer en privé e-mailadres) zodat je buiten het academiejaar bereikbaar bent indien nodig. Op 30/06/2018 kom je te weten of je geselecteerd bent voor het F/a Curatorenteam.
Meer informatie nodig? Bel ons (03 242 89 65) of stuur een e-mail naar rosan.meijer@vai.be

Bekijk hier de oproep in pdf.

Leave a Reply